Styrk din online stemme og tilstedeværelse

Står du også for at skulle holde flere online møder, samtaler, foredrag, undervisning eller andet i den kommende tid?

Det er nok uundgåeligt for mange ledere, undervisere, oplægs- og foredragsholdere, samt selvstændige at komme udenom at tale til et kamera i stedet for et fysisk publikum for tiden.

Mange møder bliver i denne tid omlagt til digitale møder. Undervisning bliver til fjernundervisning og kurser ændres til webinarer i stedet.

Er du vant til at stå foran en gruppe medarbejdere eller et publikum, eller holder du oftest 1:1 sessions, skal du indstille dig på en ny kommunikation, som primært bliver digital. Det kan være svært at omstille sig til.

Du får derfor 5 hurtige råd til, hvad du kan være opmærksom på, når du nu skal til at tale mere online, end du måske har været vant til.​

Jeg har samlet mine råd til dig i en video, som du kan se herunder.

Er du mere til det skrevne, kan du i stedet læse mine råd lige under videoen.

​Uanset hvor garvet du er til at stille dig op og tale foran folk, vil de fleste blive en anelse mere nervøse for at skulle stille sig op foran et kamera. Du kan ikke se dem du taler til direkte, med mindre du holder et online møde, hvor dine medarbejdere også er på kamera.

Derfor kan det være en god idé at få lidt ro på i kroppen og det mest effektive er at tage en dyb indånding.

Råd #1: Tag en dyb vejrtrækning

Den dybe indånding gennem næsen beroliger dit nervesystem og får din krop til at slappe mere af.

Få luften langt ned i lungerne og slip i maven, så skuldrene ikke løfter sig op. Pust langsomt luften ud gennem munden. Gentag 3 gange eller indtil du mærker effekten.

Den dybe vejrtrækning er desuden med til at give dig en mere afspændt og afslappet stemme.

Råd #2: Vær nærværende

Du mister dit publikum, hvis du ikke er nærværende. Du er mere nærværende når du kigger direkte ind i kameraet. Det kan være svært at tale med energi, holde øjenkontakt med kameraet og få dine medarbejdere, klienter eller publikum til at føle, at du taler til dem, når du ikke kan se dem.

Mange gør den fejl, at de kigger på sig selv, hvis de bruger en telefon at optage med. Det gør, at du virker mindre tilstede overfor den, du taler til eller med.

Råd #3: Hav en god kropsholdning

Din kropsholdning har betydning for, om du udstråler sikkerhed foran kameraet, men kan også få dig til at FØLE mere sikker og til at kommunikere klarere. Din holdning betyder også noget for, hvor klar din stemme lyder, og kan have på påvirkning på dit engagement i din tale.

Ret overkroppen op og hvis du står op, så stå med fødderne i cirka samme bredde som hofterne og bøj lidt ned i knæene. En fleksibel og aktiv krop med god støtte fra underlaget, giver dig en bedre grounding, mindsker nervøsitet i kroppen og støtter din stemme.

Råd #4: Forbered dig på det du vil sige

Hvis du vælger at skrive det ned du vil sige, så husk at øve det godt, så du undgår at læse op fra dit manuskript. Husk at talesprog ikke er det samme som skriftsprog. Øv det derfor gerne højt, evt. hvor du optager det, eller foran et familiemedlem.

Råd #5: Vær opmærksom på din stemmeføring

Til et fysisk møde, foredrag, undervisning eller andet, giver det en god effekt, hvis du varierer i din stemmes dynamik alt efter dit budskab. Når du taler ind i et kamera, skal du dog være opmærksom på, at din stemme ikke skal have for store udsving i dynamik. Hvis du taler for svagt, kan du ikke høres og laver du for kraftige udråb, kan det blive skingert for den der lytter.

Husk også at holde pauser, når du taler. Så undgår du også at få for mange ‘øh’er i din tale, som også skaber usikkerhed i dit budskab.

Følg med på Facebook og mine andre sociale medier

Her deler jeg gode tips og info. Jeg håber du har lyst til at følge med!

Huset Sct. Maria

Blegbanken 3, 7100 Vejle

Find vej

Telefon: 27 85 08 38

E-mail: kontakt@annaklinkby.dk

Rytmik med mig

Jeg arbejder også med rytmik for forældre og deres børn.

Vil du vide mere?