10 gode råd til en forkølet stemme

Det er vådt og koldt udenfor og det er højsæson for forkølelser og ondt i halsen.

De fleste mennesker oplever minimum én forkølelse i efterårs- og vintersæsonen, men mange er plaget af tilbagevendende forkølelser og hoste.

Det er hårdt for vores stemme, som er på overarbejde pga. det nedsatte immunsystem og de hævede stemmelæber.

En infektion på stemmen kan komme til udtryk ved at stemmen er dybere end den plejer. Den lyder mere hæs, luftfuld, skrattende og den kan være helt eller delvist forsvundet.

Hvis du har meget ondt i halsen eller en dårlig stemme over længere tid, kan det være en god idé at opsøge en halslæge.

Hvis stemmen kun er mindre generet af infektionen, kan du bruge disse 10 gode råd, til at få din stemme på højkant igen.

10 gode stemmeråd til en forkølet stemme

  1. ​Lav et dagligt dampbad til din stemme. Du kan bruge en skål med kogt vand og kamilleblomster eller frisk timian, hvor du sætter hovedet indover og et håndklæde over hovedet. Indånd både gennem næse og mund i 10 min. Herefter skal du holde helt stemmero (ingen tale eller hvisken) i 30 min. og du må ikke synge i 3 timer. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at lave dampbad for stemmen inden du går i seng, så stemmen kan få tid til at restituere.
  2. Tal så lidt som muligt. Når du taler, så vær opmærksom på at bruge støtte fra kroppen og undgå helt at hviske. Det slider mere på dine stemmelæber. Dine stemmelæber er røde og hævede ved en infektion, og hvis du bruger stemmen for meget, kan det forværre tilstanden
  3. Undgå at rømme dig. Rømmen forværrer irritationen i halsen. Prøv i stedet at synke kraftigt, drik lidt vand eller host forsigtigt. Når du hoster, kan du med fordel hoste ind i armen. Host blødt og med lidt ekstra luft.
  4. Undgå at tale kraftigt elle råbe. Vær særlig opmærksom på hvordan du bruger din stemme i områder med mere støj – f.eks. til fester, til koncert eller i bilen.
  5. Pas på stoffer, som kan irritere slimhinderne – f.eks. røg, støv, alkohol og kaffe.
  6. Undgå næsespray! Meget brug af næsespray vil gøre slimhinden i næsen mere hævet og irritabel og kan endda forlænge forkølelsesperioden. Se i stedet her, hvordan du selv kan anvende zoneterapi som behandling mod snottet næse.
  7. Sov! Søvn er vigtig for at din krop kan restituere.
  8. Varm din stemme godt op ved at lave lyd igennem et sugerør. Se mere om fonation i rør her.
  9. Indtag Echinaforce dråber. Echinaforce er et naturlægemiddel, der styrker kroppens immunforsvar til at modstå forkølelse og virus. Det kan bruges både forebyggende og som behandling af forkølelse.
  10. Mærk efter hvad din stemme kan holde til og respekter dens begrænsninger. Hvis du presser din stemme, vil det forværre generne og det kan tage længere tid at få stemmen på højkant igen.

Brug for yderligere hjælp til din stemme?

​Så kontakt mig for en uforpligtende afklaringssamtale, hvor vi sammen kan finde ud af, hvordan jeg kan hjælpe din stemme på højkant igen.

Følg med på Facebook og mine andre sociale medier

Her deler jeg gode tips og info. Jeg håber du har lyst til at følge med!

Huset Sct. Maria

Blegbanken 3, 7100 Vejle

Find vej

Telefon: 27 85 08 38

E-mail: kontakt@annaklinkby.dk

Rytmik med mig

Jeg arbejder også med rytmik for forældre og deres børn.

Vil du vide mere?