Opvarmning af stemmen gennem sugerør

Hvordan får man blidt stemmen i gang igen, hvis den er blevet slidt efter meget tale eller sang, eller efter en forkølelse?

Løsningen er at synge igennem et sugerør.

På engelsk kalder vi det semi-occluded vocal tract, som er en fin måde at sige, at munden er delvist lukket. Når vi skaber lyd gennem et sugerør, er der mindre påvirkning og kollision på stemmelæberne.

Når munden er delvis lukket f.eks. rundt om et sugerør, bliver mere af trykket fra stemmelæberne i resonansrummet og vender tilbage til stemmelæberne. På den måde får det lettere stemmelæberne til at svinge.

Samtidig er det påvist, at man med øvelsen vil få sænket struben og få et mere åbent svælg, hvilket giver mere plads til resonansen og dermed mere klang i stemmen. Så øvelsen er altså ikke kun effektiv hvis du er slidt i stemmen.

Start blidt ud med korte toner

  • Start med at lave enkelte toner i det dybe leje gennem sugerøret og vær sikker på, at du har din stemmemotor i gang, så maven bevæger sig indad mens du laver lyden. Husk at slippe godt i maven efter hver tone.
  • Herefter kan du udvide med at lave glidetoner op og ned. Tjek derefter din stemme ved at synge en tone uden sugerøret.

Har man problemer med stemmen over længere tid f.eks. hæshed, skal man selvfølgelig lige tjekkes hos en øre-næse-hals læge. Men de fleste træthedstegn i og tegn på slid i stemmen, kan dog afhjælpes med sugerørs-metoden.

Vil du have flere råd til din stemme?

MINI-KURSUS:

"Sådan får du mere power i din stemme
med 4 lette minitræninger"


Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag med det samme den første af 4 daglige video-træninger.

Sådan! Om et øjeblik lander 1. video i mini-kurset i din indbakke.